Dieta śródziemnomorska uważana jest za jeden z najlepszych sposobów codziennego żywienia. Korzystają z niej sportowcy oraz osoby chcące utrzymać prawidłową kondycję umysłową. Na czym polega jej przewaga oraz skąd płyną korzyści?
Od lat wiadomo, że mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego charakteryzują się tym, że wśród powikłań zdrowotnych rzadko występuje u nich choroba niedokrwienna serca, będąca jedną z głównych przyczyn zgonów na świecie. Jest ona dodatkowo powiązana z miażdżycą, cukrzycą, podwyższonym poziomem cholesterolu i nadciśnieniem. Badania wykazały, że główny wpływ na to ma specyficzny sposób odżywiania, bardzo popularny w rejonach śródziemnomorskich, dzięki któremu mieszkańcy charakteryzują się ogólnym zdrowiem i długowiecznością.
Dieta śródziemnomorska jest bodaj najzdrowszym stylem odżywiania w Europie. Pomimo tego, że na różnych obszarach wokół Morza Śródziemnego istnieją różne tradycje i kultury, pewne nawyki żywieniowe są takie same i to one wpływają między innymi na bardzo niski odsetek chorób związanych z układem krążenia, chorób naczyniowo-wieńcowych czy nowotworów. Zakłada się, że największy wpływ ma na to ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego, na rzecz produktów roślinnych, które dostarczają licznych związków przeciwmiażdżycowych.
Warzywa i owoce to nieodzowny składnik każdego posiłku w diecie śródziemnomorskiej,. Są podawane w formie przekąsek, zup, w postaci sosów do makaronu, lub jako samodzielny posiłek. Owoce spożywane są zwykle nie tylko w formach surowych oraz soków, ale również całego bogactwa deserów, takich jak sałatki owocowe, owocowo-warzywne, pieczone owoce czy faszerowane.
Dzięki temu sposobowi żywienia do organizmu dostarczane są w dużej ilości naturalne przeciwutleniacze, chroniące przed chorobą niedokrwienną serca. Pozwalają opóźniać efekty starzenia skóry oraz całego organizmu, a także działają przeciwnowotworowo. Głównymi źródłami przeciwutleniaczy w sposobie żywienia, jakim jest dieta śródziemnomorska, są przede wszystkim pomidory, czosnek, papryka, sałata, truskawki czy maliny.
Kolejnym znaczącym składnikiem diety są ryby, szczególnie tłuste odmiany morskie. Stanowią one cenne źródło kwasów tłuszczowych, głównie Omega-3, które znacznie zmniejszają ryzyko zawału. Ryby spożywane są głównie w postaci gotowanej lub pieczonej, nieco rzadziej są smażone.
Jak powszechnie wiadomo to oliwa z oliwek jest głównym tłuszczem płynnym, stosowanym w kuchni śródziemnomorskiej. Jest ona cenną alternatywą także dla innych tłuszczów, szczególnie takich jak margaryny, masło czy smalec. Dodaje się ja do sałatek, sosów i ryb. Tak samo jak w przypadku ryb, jest ona bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Zawiera również cały szereg naturalnych przeciwutleniaczy.
Dieta śródziemnomorska to także duża ilość produktów zbożowych, które dostarczają dużych ilości błonnika, regulującego pracę układu pokarmowego i przeciwdziałającego zaparciom. Są one także bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk i magnez.
Inne cechy diety śródziemnomorskiej to:
- stosowanie czosnku i ziół zamiast soli,
- brak nawyku smarowania pieczywa masłem lub margaryną,
- małe spożycie cukru i zastąpienie deserów owocami,
- alkohol, głównie wino, spożywane tylko wieczorem i tylko do posiłku,
- celebrowanie posiłków z rodziną, nie w biegu,
- aktywny styl życia.
Dieta śródziemnomorska to nie jest dieta pełna wyrzeczeń, to po prostu zdrowy styl życia, który procentuje długowiecznością i dobrym samopoczuciem. Wystarczy zmienić tylko kilka złych nawyków, zastąpić w jadłospisie kilka niezdrowych składników nowymi oraz zrezygnować z nałogów. Prawda że poste?